fbpx
  • info@boldsaglik.com
  • 4445647

Prostat Ameliyatı Nedir?

  Prostat nedir?” başlıklı blog yazımızda erkek bedeninde yer alan prostat bezinden kaynaklanan çeşitli rahatsızlıkların detaylarına değinmiştik. Bu yazımızda kısaca ele alacağımız prostat ameliyatları ise prostat bezinin çeşitli nedenlerle büyümesi, tümör gelişmesi veya idrar yolunda yaşanan sorunlara yönelik uygulanan cerrahi işlemler olarak nitelendirilebilir. Prostat ameliyatı farklı yöntemlerle yapılabilir ve hangi yöntemin kullanılacağı, hastanın durumu, şikayetleri ve doktorun tercihi gibi faktörlere göre belirlenir. En yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında transüretral reseksiyon (TUR), radikal prostatektomi, robotik prostatektomi gibi yöntemler bulunabilir. Ameliyat sırasında hastanın genel anestezi altında olması gerekir ve ameliyat süresi ve hastanın iyileşme süresi de farklı yöntemlere göre değişkenlik gösterebilir. 

Prostat Ameliyatlarında Kullanılan Yöntemler Nelerdir? 

Yukarıda da açıkladığımız gibi prostat ameliyatları için günümüzde birden çok cerrahi yöntem kullanılmaktadır. Aşağıdaki yöntemler arasından kişinin hastalık durumuna ve tıbbi gerekliliklere göre en uygun olanı seçilebilir: Prostat koagülasyonu (TURP) : Transüretral Rezeksiyon Prostat (TURP) olarak bilinen bu metot en yaygın kullanılan prostat ameliyatı yöntemidir. iyi huylu prostat büyümesine (BPH)  bağlı biçimde oluşan idrar yapma zorluklarını gidermek amacıyla uygulanan bir operasyondur. Bu yöntemde, hastanın idrar yolunun tıkanmasının sebebi olan prostat bezi içindeki tümör veya doku parçaları rezeksiyon yöntemi ile çıkarılır. 
  • Lazer tedavisi: Bu yöntemde, prostat bezindeki tümör veya doku parçaları lazer ışığı kullanılarak çıkarılır.
  • Açık cerrahi: Bu yöntemde, hastanın karın duvarından prostat bezi çıkarılır.
  • Laparoskopik cerrahi: Bu yöntemde, hastanın karın duvarından küçük delikler açılır ve laparoskopik araçlar kullanılarak prostat bezi çıkarılır.
  • Prostat bezi ve bazı bağ dokularının çıkarılması olarak da tanımlanan radikal prostatektomi yöntemi açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi yöntemleri ile uygulanabilir. Bir farklı uygulaması da ‘Robotik prostatektomi’ olarak bilinmektedir. Temelde aynı işlem uygulanmakla birlikte ameliyat sırasında robotik teknolojisinden daha fazla yararlanılır. Yakın zamanın yükselen teknolojik gelişmeleri ile ülkemizde de kullanılan bu yöntem daha hassas ve daha doğru bir cerrahi operasyona imkan vermektedir. 
  • Prostat rahatsızlıklarından muzdarip olan her hasta kişinin durumu farklılık göstereceğinden ötürü en uygun tedavi ya da cerrahi yöntemi belirlemek için doktorunuza muayene olmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız gerekmektedir. 

Prostat Ameliyatları Sonrası Hangi Durumlar Yaşanır? 

Tıbbi bir müdahale olduğundan ötürü prostat ameliyatları sonrası hastalarda bazı yan etkiler veya komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ancak oluşabilecek bu durumlar her hasta için yüzde yüz geçerli değildir ve elbette ki her hastanın iyileşme süreci farklıdır. Aşağıdaki gibi bazı durumlar prostat ameliyatları sonrasında ortaya çıkabilir:
  • İdrar yolu sorunları: İdrar yolunun iyileşmesi süreci içinde geçici olarak idrar yolu sorunları yaşanabilir.
  • Cinsel fonksiyon ve sertleşme sorunları: İdrar yolu veya cinsel fonksiyonlarla ilgili sertleşme problemleri ortaya çıkabilir.
  • Ağrı: Ameliyat sonrası ağrı veya rahatsızlık ortaya çıkabilir.
  • Kanamalar: Kanama veya hematom oluşması gibi olası durumlar görülebilir.
Ancak unutulmamalıdır ki bu ve benzeri durumlar ameliyat olan her hasta için geçerli değildir ve ameliyat sonrası hastanın iyileşme süreci, doktorun rehberliğinde ve hastanın uygun bir şekilde takip edilmesi ile ameliyat sonrası yaşanan benzeri durumlar daha hızlı tedavi edilebilir. Ameliyat sonrası anormal bir durumla karşılaşıldığında doktorunuza ya da en yakın sağlık kurumuna vakit kaybetmeden başvurmanız tavsiye edilir. 

Prostata Kesin Çözüm var mıdır?

Her bilim insanının dile getirdiği gibi tıp alanında yüzde yüz kesinlik ya da doğruluk ihtimali maalesef yoktur. Bu bağlamda prostat rahatsızlıkları için %100 kesin bir çözüm vardır demek hatalı bir yaklaşım olur, ancak birçok durumda semptomların kontrol altına alınması veya iyileştirilmesi mümkündür. Prostat rahatsızlıklarının tedavi biçimleri için hastanın durumu, şikayetleri ve doktorun yöntem tercihi gibi faktörler göz önüne alınır. Tedavi seçenekleri arasında aşağıdakiler bulunabilir:
  • İlaç tedavisi 
  • Fizik tedavi ve egzersiz programları
  • Cinsel fonksiyonların iyileştirilmesine yönelik tedaviler
  • Cerrahi tedavi
Yine en uygun tedavi seçeneğinin hastanın durumunun ve şikayetlerinin değerlendirilmesi sonucu belirlenebileceğini hatırlatalım. 

Prostat Ameliyatı Fiyatları Nedir?

Prostat ameliyatı fiyatları, diğer tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi birçok faktörden ötürü değişkenlik gösterebilir. Prostat ameliyatı fiyatları, ameliyat olunacak hastanenin özelliğinden (şehir hastanesi, üniversite araştırma hastanesi, özel hastane ya da klinik merkezi gibi) başlamak üzere ameliyatı yapacak olan doktora ve ekibine, kullanılacak teknolojilere (örneğin robotik cerrahi) kadar bir dizi faktöre göre değişkenlik gösterebilir. Prostat ameliyatı fiyatları, hastaların hastanede kalış süresi, kullanılan teknik, kullanılan ilaç ve sarf malzemelerine bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.  Bazı durumlarda genel sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortaları prostat ameliyatı fiyatlarını kısmen ya da tamamen karşılayabilir. Prostat ameliyatı fiyatları hakkında en doğru bilgiyi başvurduğunuz hastanedem veya tedavi almak istediğiniz doktordan öğrenmeniz tavsiye edilir. 

Prostat Kanseri Tedavisinden Sonra Sertleşme Sorunu Yaşanır mı? 

Kanser tedavisi de dahil olmak üzere prostat rahatsızlıklarının tedavisinden sonra iyileşme sürecinde sertleşme sorunları ve sertleşme problemleri yaşanabilir fakat bu gene kişiden kişiye değişmektedir. Bazı bireylerde bu olumsuz durum yaşanmazken radyoterapi veya cerrahi tedavilerin uygulandığı durumlarda, bazı hastalarda ereksiyon sorunları ortaya çıkabilir.  Tedavi sonrası yaşanan bu sorunların da rahatlıkla çözülebileceğini bilmek önemli olan noktadır.  Bold Sağlık Hizmetleri’nin son teknolojiler çerçevesinde sunduğu ED1000 Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi, prostat rahatsızlıklarına eşlik eden ve bazen tedavi sonrası süreçte de devam eden sertleşmeme problemine ve ereksiyon sorunlarına ağrısız tedavi imkanı tanır.  ED1000 Tedavisi, prostatın iyi huylu büyümesi ve/veya prostat kanseri ameliyatı sonrasında ortaya çıkan sertleşme sorununu ilaçsız ve yan etkisiz olarak tedavi eder. Ayrıca prostatit rahatsızlığına eşlik eden ve günümüzde hiçbir tıbbi tedavi metoduna cevap vermeyen pelvik ağrı şikayetlerini de tedavi ederek bu hastalar için bir umut ışığı olmuştur.  Prostat rahatsızlıkları sonucu ortaya çıkan sertleşme sorunun şiddetine göre uygulanan 6-12-24 seanslık ED1000 tedavisi, sertleşememe problemini altta yatan esas sorunu tedavi ederek çözer. Üstelik yan etkisiz bir çözümdür. Öte yandan yazımızın farklı yerlerinde de belirttiğimiz üzere her medikal müdahalede olduğu gibi alınacak sonuçların kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.  Avrupa Üroloji Birliği ED1000 Şok Dalga Tedavisini Sertleşme Sorununda 1.Basamak Tedavi olarak önermektedir. Prostat büyümesi, prostatit veya prostat kanseri sonrası yaşanan sertleşme problemlerinin ağrısız tedavisi için hemen uzmanlarımızla irtibata geçerek gerekli bilgileri ilk elden öğrenebilir, dilerseniz tedaviye başlamak için randevu oluşturabilirsiniz.