Prostat, erkeklerde bulunan ve idrar yolunun çıkışını kontrol eden ve sıvı salgılayan küçük bir bezdir. Prostat bezi, idrar torbasının üstünde yer alır ve idrar kanalının çıkışına yakın bir yerdedir. Prostat bezinin esas fonksiyonu sık idrar akışını kontrol etmektir. Aynı zamanda seks hormonlarının da üretiminde rol oynar. Prostat büyümesi ise erkeklerde genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkar (40-50 yaş arasında) ve en sık görülen rahatsızlıklar arasında idrar yolları ile ilgili sorunlar yer almaktadır. Yaşla birlikte doğal olarak gerçekleşen bir süreç olan prostat büyümesinin yarattığı bu semptomlar bireyleri fiziki bazen de psikolojik olarak da olumsuz yönde etkileyebilir.
Prostat Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Prostat büyümesi ya da iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) olarak bilinir, prostat kanseri ile karıştırılmamalıdır.
Prostat büyümesi kendisi vücutta fizyolojik olarak idrar şikayetleri ile gösterir. Prostat büyümesnin belirtiler ani idrar tıkanması, idrar yolu iltihabı, idrar kesesi bozuklukları ve böbrek bozuklukları yer alabilir. İyi huylu prostat büyümesi bu semptomları gösterdiğinde tedavi yöntemi olarak açık veya kapalı ameliyat (robotik) yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca iyi huylu prostat büyümesi, 40 yaş üstü erkek bireylerin %80’inde sertleşme problemi ile beraber tespit edilmektedir. Prostat büyümesi düzenli kontroller ile zamanında teşhis edilmesi ve takibe alınması tedavi açısından oldukça önemlidir.
Ayrı bir makalenin konusu olabilecek kadar ciddi bir durum olan prostat kanseri ise erken evrelerde belirti vermeyen, irsi etkenlerin de devreye girebildiği ve erkekler maalesef en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Kan tahlili ile bakılan PSA testi kanser taramasında kullanılır. Bu PSA değerinin yüksekliği veya anormal muayene bulguları ile prostat kanserinden şüphelenildiği durumlarda ileri tetkiklere başvurulur. Bunlar arasından prostattan doku parçalarının patolojik incelemesi de yer alır. Prostat kanseri, eğer hastalık erken aşamalarda, yani 1. veya 2. evrede teşhis edilir ise cerrahi müdahale veya radyoterapi yöntemi ile tedavi edilebilir. Prostat kanseri ile mücadele eden hastanın bu tedavilere cevap verme durumuna göre hormonal tedaviye de geçilebilir. Eğer prostat kanseri bir sonraki aşama olan 3. evrede tespit edilirse ta cerrahi müdahale ya da radyoterapi yöntemi uygulanabilir.
Prostatit Nedir?
Prostatit, prostat bezinin iltihabı anlamına gelir ve erkeklerde maalesef sık sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu inflamasyonun nedeni, sıklıkla bakteriyel enfeksiyonlardır. Ancak, bazen prostatit non-bakteriyel olarak da tanımlanabilir, yani belirli bir bakteriye bağlı olmayan bir nedenle oluşabilir. Prostatit, enfeksiyonunun yanı sıra stres kaynaklı da ortaya çıkabilir.
Prostatit tedavisi, inflamasyonun nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Bakteriyel prostatit için antibiyotik tedavisi uygulanırken, non-bakteriyel prostatit için semptomatik tedavi tercih edilir.
Prostatitin Belirtileri Nelerdir?
Prostatit semptomları arasında ağrı veya idrar yaparken yanma hissi, sıklıkla idrara çıkmak, idrara çıkmak gece uykusunun sıklıkla bölünmesi, idrarın kokusunun veya renginin değişmesi, cinsel fonksiyon bozuklukları, ateş yükselmesi veya kanlı idrar gelmesi sıralanabilir.
Prostatit belirtileri, hastanın yaşı, yaşam tarzı ve tıbbi geçmişi göz önünde bulundurularak mutlaka tıbbi hekimler tarafından değerlendirilmeli ve tedaviye medikal bulgulardan sonra başlanmalıdır. Aile ya da arkadaş tavsiyesi ya da kulaktan dolma bilgiler ile kesinlikle ilaç alınmamalıdır.
Prostatit Tedavisi h3
Tıbben tedavisi mümkün prostatit rahatsızlığında genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Prostatit tedavisinde ilk olarak, hastanın belirtileri ve sebebi incelenir. Tedavinin amacı genellikle ağrı, iltihaplanma veya inflamasyonu azaltmaktır. Tedavi yöntemleri arasında şunlar yer alabilir:
- Ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için ağrı kesiciler ve antienflamatuar ilaçlar verilir.
- Antibiyotikler, enfeksiyon yoluyla oluşmuş prostatitler için kullanılır.
- Alfa blokerleri, idrar kanallarının genişlemesine ve idrar akışının artmasına yardımcı olabilir.
- Fizik tedavi, özellikle kronik prostatit vakalarında, ağrı ve semptomları azaltmak için kullanılabilir.
- Diğer tedavi seçenekleri arasında fizyoterapi, veya masaj terapisi de yer alabilir.
Ayrıca, yine doktor tavsiyesi ile bitkisel çözümler tedavi sürecinde semptomları azaltmak ve hastaları rahatlatmak için denenebilir. Ancak her hasta için en uygun tedavi yöntemi farklı olabileceği için, öncelikle tıbbi teşhisin yapılması ve en uygun tedavi yönteminin uzman doktor tarafından belirlenmesi gerekir.
D1000 Prostat Rahatsızlıklarının Yan Etkilerinden Tamamen Kurtulun!
Bold Sağlık’ın yenilikçi teknolojilerle sunduğu ED1000 Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi, erkek hastalarda sıklıkla görülen bu 3 grup prostat hastalığına eşlik eden sertleşme problemine dünyada ilk defa sorunun ana nedenini tedavi eden bir tedavi imkanını, ağrısız olarak sunar. Rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan sertleşme sorunun şiddetine göre uygulanan 6-12-24 seanslık ED1000 tedavisi ile sertleşme sorununda günümüzde başka hiçbir tıbbi yöntem ile başarılamayan altta yatan ana sorunu tedavi eden yan etkisiz çözüm imkanı sağlamaktadır. Öte yandan her tıbbi müdahalede olduğu gibi alınacak sonuçların bireyden bireye değişiklik göstereceğini de eklem gerekmektedir.
ED1000 Tedavisi, prostatın iyi huylu büyümesi ve/veya prostat kanseri ameliyatı sonrasında ortaya çıkan sertleşme sorununu ilaçsız ve yan etkisiz olarak tedavi eder. Bu durumlara ilaveten prostatın iltihabı hastalıklarına (yani yukarıda bahsi geçen prostatit rahatsızlığı) eşlik eden ve günümüzde hiçbir tıbbi tedavi metoduna cevap vermeyen pelvik ağrı şikayetlerini de tedavi ederek bu hastalar için ilk defa bir umut ışığı olarak görülmektedir. Ayrıca Avrupa Üroloji Birliği ED1000 Şok Dalga Tedavisini Sertleşme Sorununda 1.Basamak Tedavi olarak önermektedir.
Prostat büyümesi, prostatit veya prostat kanseri sonrası yaşanan sertleşme problemlerinin ağrısız tedavisi için hemen uzmanlarımızla iletişime geçerek gerekli bilgileri ilk elden öğrenebilirsiniz.